VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

De hypotheekrente schiet omhoog en de spaarrente doet niets: hoe kan dat?

Geplaatst op: 01-06-2022, 09:34:02

De gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast met NHG-verzekering is tussen oktober 2021 en half mei 2022 bijna verdrievoudigd tot ongeveer 3%. Aan de andere kant staat de spaarrente nog altijd op of vlakbij 0%. Wat is de verklaring voor dit verschil?

Een belangrijke reden voor het afwijkende koersverloop tussen de spaar- en hypotheekrente, is de koppeling aan verschillende soorten rentes. De financiële wereld maakt onderscheid tussen korte en lange rente. De belangrijkste korte rente is het tarief dat banken ontvangen als ze tijdelijk geld bij de centrale bank stallen.

In Europa is de korte rente al sinds 2015 negatief. De Europese Centrale Bank (ECB) wil daarmee bereiken dat banken meer krediet verstrekken, omdat dat normaal gesproken leidt tot een aantrekkende economische groei. Banken ontvangen dus al jaren geen rente maar moeten geld toeleggen om spaargeld van klanten tijdelijk bij de ECB te stallen. Dat verklaart waarom veel banken voor spaarders met een groot vermogen vaak een negatieve rente rekenen.

Obligatiemarkten en de hypotheekrente

De hypotheekrente is echter gekoppeld aan de kapitaalmarktrente, die tot stand komt op obligatiemarkten. Dit is de zogenaamde lange rente. Ook daar was de rente lange tijd negatief. Eind oktober 2021 was het rendement op staatsleningen met een looptijd van 10 jaar bijvoorbeeld -0,35%. Half mei 2022 was dat percentage echter opgelopen naar 1,32%.

De stijgende kapitaalmarktrente weerspiegelt de verwachting van obligatiebeleggers dat de inflatie op de lange termijn hoger ligt dan ze in het najaar van 2021 inschatten.

Ook speelt mee dat de ECB is gestopt met het opkopen van staatsobligaties. Daar was de bank aan het begin van de coronapandemie mee begonnen om de rente laag te houden om zo de Europese economie een duw in de rug te geven. De oplopende rente op staatsobligaties is de reden waarom de hypotheekrente inmiddels een stuk hoger is dan ruim een half jaar geleden.

Wanneer gaat de spaarrente stijgen?

De spaarrente komt pas in beweging als de ECB de korte rente gaat verhogen. Dat gebeurt zeer waarschijnlijk al op 21 juli op basis van recente uitspraken vanuit de ECB en Klaas Knot van De Nederlandsche Bank. In de Verenigde Staten is de Amerikaanse centrale bank al begonnen met het verhogen van de rente. Daar is de rente sinds de jaarwisseling opgeschroefd van 0,25 naar 1%.

Bron: bijdrage van 23 mei 2022 op www.robeco.nl

Vorige pagina